EN

Yasal Bilgiler

RÜŞVET VE YOLSUZLUKLA MÜCADELE POLİTİKASI

1. AMAÇ VE KAPSAM

Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Politikası ile TURK Elektronik Para A.Ş’nin rüşvet ve yolsuzluk ile mücadele ilkeleri ve önleme politikasının belirlenerek TURK Elektronik Para A.Ş.’nin personel ve görevlilerini kapsayan düzeyde bütünlüğü ve itibarının korunması amaçlanmaktadır. İşbu politika personellerin yanı sıra tüm yönetim kurulu üyelerini, danışmanlık, dış hizmet sağlayıcı gibi destek hizmeti alınan kuruluşları da kapsamaktadır.

MADDE 2 - Tanımlar

Kuruluş:TURK Elektronik Para A.Ş,

Rüşvet:Bir kişinin bir işi yapması, yapmaması, doğrudan veya aracılar vasıtasıyla hızlandırması, yavaşlatması gibi yollarla iş akışına etki ederek, üçüncü bir kişiyle anlaşarak bu durumdan menfaat sağlaması gibi aşağıdaki faaliyetlerde dahil diğer menfaatler.

Yolsuzluk: Kişinin bulunduğu konuma istinaden sahip olduğu yetkiyi, doğrudan veya dolaylı olarak, rüşvet veya başka her türlü yasadışı menfaatin talep ve teklif edilmesi, vaat edilmesi, verilmesi ya da kabul edilmesi suretiyle nakit, hediye, para ile ölçülebilir veya ölçülebilir olmayan her türlü maddi ve manevi kazanç sağlama ya da sürdürmek amacıyla Topluluk içinde ve dışında kötüye kullanılması

.Olağan iş harcamalarının ötesine geçen hediyeler politikanın ihlalini teşkil eder.

.Makul karşılanmayabilecek promosyon faaliyetleri politikanın ihlalini teşkil eder.

.Bir iş menfaati sağlamak maksadıyla kamu görevlisine ya da kamu görevlisinin aile mensuplarına iş teklif edilmesi politikanın ihlalini teşkil eder.

.Siyasi parti ve adaylara yapılan ayni ve nakdi yardımlar politikanın ihlalini teşkil eder.

Yönetim Kurulu: TURK Elektronik Para A.Ş Yönetim Kurulu.

3. YOLSUZLUĞUN ÖNLENMESİNE YÖNELİK TEMEL HUSUSLAR

Rüşvet ve yolsuzluğun iş etiği yanında, yasal olmayan bir eylem olması sebebiyle yolsuzluk karşıtı düzenlemelere, Kuruluşumuzun kurumsal yönetim ilkeleri başta olmak üzere tüm iç düzenlemelere uyum sağlanması esas edinilmiştir.

Rüşvet ve yolsuzluğun zemin sağlayabileceği temel esaslar belirlenmiş ve tanımlanmıştır.

4.1. Kamu ile İlişkiler

Kamuya ait ya da kamu tarafından idare edilen teşebbüslerin yönetici ve çalışanları ile herhangi bir kamu kuruluşu namına çalışanlar gibi, resmi sıfata sahip sivil kişiler dahil, yetkililerine, herhangi bir iş temin etmek veya elinde tutmak veya herhangi bir iş menfaati sağlamak için kamu görevlisinin resmi görevlerini yerine getirmesini etkilemek niyetiyle söz konusu görevliye doğrudan veya dolaylı şekilde ödeme yapılması, vaat edilmesi, teklif edilmesi ya da buna izin verilmesi yasaktır.

Kuruluşumuzun yasal düzenlemeler nedeni ile iletişimde olduğu otoritelerde görevlilere doğrudan ya da dolaylı olarak verilecek hediye ve ikramlar, Kuruluşumuz İnsan Kaynakları Yönergesinde(Yönerge) belirtilen sembolik ve maddi değeri yüksek olmayan hediyelerle kısıtlı tutulur. Hediye alımı ve sunulması ile beraber temsil ve ağırlama süreçlerine ilişkin usul ve esaslar, İnsan Kaynakları Biriminin hazırladığı Yönerge’de belirtildiği gibi uygulanır.

4.2. Hediye Kabulü/Sunumu

Kuruluşumuz, tüm masraf, hediye, maddi veya maddi olmayan avantajlarla ilgili içsel süreçlerini belirlemiş, belirli onay mekanizmaları ile süreçlerin ilerletilmesini sağlamıştır. Bu kapsamda nakdi ödemelerin yanısıra;

- Olağan iş harcamalarının ötesine geçen hediyeler,

- Makul karşılanmayabilecek promosyon faaliyetleri,

- Bir iş menfaati sağlamak maksadıyla kamu görevlisine ya da kamu görevlisinin aile mensuplarına iş teklif edilmesi,

- Siyasi parti ve adaylara ayni ve nakdi yapılan yardımlar politikanın ihlalini teşkil eder.

4.3. Temsil ve ağırlama faaliyetleri İş ilişkisi veya potansiyel iş ilişkisi içerisindeki kişiler arasında temsil ve ağırlama amacıyla gerçekleştirilen davet, eğlence, yemek, kurumsal iletişim organizasyonlarını kapsamaktadır. Temsil ve ağırlama süreçlerine ilişkin usul ve esaslar, İnsan Kaynakları Yönergesi’nde belirtilmiştir.

4.4. Kolaylaştırma ödemeleri Politika kapsamında yer alan kişi ve kuruluşların yasal olarak hak kazanmış olduğu bir rutin veya gerekli işlemin yapılmasını güvence altına almak veya hızlandırmak için herhangi bir görevliye yapılan resmi olmayan, uygunsuz, ödemelerdir. Bu tür usulsüz ödemeler teklif edilmesine izin verilmemektedir.

4.5. Siyasi Bağış Siyasi katkılar ve hayır kurumu katkıları olarak sıralanabilir. Kuruluş adına yapılması mümkün her türlü siyasi katkı veya faaliyeti yasaklanmıştır. Bağış ödemeleri ile ilgili süreçler, ilgili iş biriminin talep ettiği görüşlerle birlikte araştırmalar yapılır ve takip edilir.

4.6. Sponsorluk İlişkileri Sponsorluk ilişkileri teknoloji, finans, spor, sanat, kültür, eğitim, girişimcilik gibi alanlarda ya da bir aktivitenin veya organizasyonun desteklenmesi şeklinde olabilmektedir. Kuruluşumuz sponsorluk süreçlerinde, ilgili iş biriminin talep ettiği görüşlerle birlikte araştırmalar yapılır.

4. İZLEME VE DENETİM

Rüşvet ve yolsuzluğun önlenmesi kapsamında temel esasları belirlemekle birlikte, belirlenen esaslara uyumluluğun gözetilmesi ve etkin iç kontrol sistemleri belirlemek esastır. Kayıt dışılığın önlenerek muhasebeye yönelik iç kontroller, gerçekleştirilen tüm işlemlerin onaya tabi olup olmadığının, finansal tabloların ilkelere uygunluğunun kontrolü bu kapsamda makul güvence sağlamaktadır. Yönetim kurulu üyelerinin, yöneticilerin, çalışanların ve üçüncü kişilerin, yapılan işlemleri saklama amacı güderek ya da farklı bir amaçla, işlemleri olduğu gibi göstermeyerek kayıtlarda oynama yapmaları ya da Şirket defter veya kayıtlarında bu işlemlere yer vermemeleri, yasaktır. İşbu politikanın ihlali şüphesinin oluşması durumunda Kuruluş iç prosedürler ve mevzuatlar kapsamında inceleme başlatılır. Dış hizmet alınan ve iş ortaklıkları kapsamındaki kurumlar hakkında da inceleme yapılarak işbu politika ihlali doğrulanırsa, Uyum Birimine bilgilendirme yapılır ve incelemeler sonucunda eğer üçüncü bir tarafın işbu Politikayı ihlal ettiği ortaya çıkarsa, söz konusu ihlal, ilgili sözleşmenin askıya alınması ya da sona erdirilmesi ve/veya durumun yetkili kamu kurumuna bildirilmesi sonucunu doğurabilecektir.

5. EĞİTİM

İşbu Politika tüm çalışanlara sürekli ve kolaylıkla erişilebilir durumdadır. Çalışanların rüşvet ve yolsuzlukla mücadele farkındalığının artırılması amacıyla eğitimler düzenlenir ve eğitimler tüm personelleri kapsar. Eğitim programları, rüşvet ve yolsuzlukla mücadele politikaları, ilgili yasal düzenlemeler, şirket içi prosedürler ve bu konularda çalışanların sorumlulukları hakkında kapsamlı bilgiler içerir.

6. POLİTİKA İHLALLERİNİN BİLDİRİMİ

Kuruluş; Politikaya uygunsuzluk veya bu yöndeki bir şüphe, kanaat veya tespiti bildirmenin özü itibariyle Kuruluş çıkarlarına hizmet ettiğini gözeterek, rüşvet ve yolsuzlukla mücadele politikasının ihlal edilmesi durumunda, bu ihlallerin üst yönetime gizlilik içinde bildirilmesini teşvik eder. Çalışanlar ve diğer ilgili taraflar, şüphelendikleri veya fark ettikleri her türlü ihlali, belirlenen iletişim kanalları aracılığıyla bildirebilirler. Bu bildirimler anonim olarak da yapılabilir. Bildirimde bulunan kişi güvenlik tedbiri veya benzeri sebeplerle kimliğini gizleyebilir. Herhangi bir rüşvet veya yolsuzluk olayına katılmayı reddettiği ya da bir rüşvet veya yolsuzluk olayı ile ilgili iyi niyetli bir şekilde makul şüphe üzerine rapor ettiği için herhangi bir Çalışan kötü muameleye maruz bırakılamaz.

7. YÜRÜRLÜK VE GÜNCELLEME

İşbu politika, Yönetim Kurulu onayı ile yürürlüğe girer. Politika belgesinde yapılacak tüm güncellemeler Uyum Birimin sorumluluğundadır. Söz konusu düzenlemelerle ilgili herhangi bir tereddüt olması halinde Uyum Birimi ile iletişime geçilebilecektir.